Competent in het samenwerken met collega's

Competent in het samenwerken met collega's is een zeer belangrijke competentie. Als docent werk je niet alleen, maar met een team van docenten en andere professionele medewerkers. Samenwerken kan in verschillende rollen en op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van (vakoverstijgend) lesmateriaal. Samenwerken betekent ook leren van elkaar en het geven en ontvangen van collegiale feedback. Op deze manier werk ik ook samen met mijn collega's aan de ontwikkeling en verbetering van mijn school. Dit is te zien in de volgende bewijzen:

- Foto's actie vluchtelingen

- Beoordelingen en Feedback

- Project aardrijkskunde en geschiedenis

- Foto's cursus OBIT + feedback

- Videofragmenten

- Foto inschrijving cursus differentiëren

 

5.1a     Ik kan – in verschillende rollen – samenwerken in een team.

Samenwerken in ons team is iets dat ik veel doe. Door overlegmomenten met de mentoren van klas 1, vergaderingen als team TL/H onderbouw, maar ook in kleiner verband door met één of meerdere collega's te overleggen of leerlingen te bespreken. Dit kan door persoonlijke gesprekken, maar ook via de app of de mail. Deze samenwerking vind ik erg belangrijk, zeker ook als mentor. Als ik problemen signaleer bij een leerling dan vraag ik al snel wat mijn collega's hier over denken en of ze nog tips hebben. Verder zijn er professionele mensen binnen de school waar ik advies aan kan vragen of waar leerlingen extra hulp van kunnen krijgen.

 

Ik vind het zelf ook erg leuk om vieringen en projecten te organiseren. Zo heb ik in de afgelopen jaren meegeholpen met het voorbereiden van kerst- en paasvieringen. Ik heb de cultuurdag georganiseerd waarbij meerdere workshops werden gegeven. En afgelopen jaar hebben we als mentoren van de eerste klas een (ludieke) actie opgezet voor de vluchtelingen. Door het schrijven van 'strafregels' konden leerlingen geld inzamelen voor vluchtelingen. Om het een beetje competitief te maken deden we een wedstrijd; welke klas heeft de meeste strafregels geschreven. Op onderstaande foto's zie je mij en nog een aantal mentoren de puntentelling doornemen en natuurlijk de leerlingen druk aan het schrijven.

 

5.2a     Ik geef en ontvang collegiale feedback.

Op meerdere momenten heb ik collegiale feedback gegeven en ontvangen. Zoals tijdens de cursus OBIT in de les. Bij 5.3a hieronder staat dit verder beschreven. Voor deze cursus ben ik gefilmd en heb ik vanuit het team feedback gekregen. Ook heb ik feedback gekregen van mijn begeleider op de NHL; Trijntje Hofstra. En van mijn coach op het Greijdanus; Rolf Janssen. Deze feedback staat beschreven onder het tabblad 'Beoordeling en Feedback - Lesbezoek'. Naar aanleiding van deze feedback heb ik een reflectie geschreven die onder hetzelfde tabblad is te vinden.

Verder heb ik Rolf meerdere keren om feedback gevraagd, bijvoorbeeld feedback op de lessenserie voor het vak vakdidactiek. En natuurlijk heeft hij ook een eindbeoordeling gegeven voor werkplekleren 4, de eindstage van de opleiding. Ook hierop heb ik mijn eigen reflectie geschreven en naar aanleiding van deze reflectie ben ik vervolgens weer gefilmd door een collega.

Ook heb ik mijn vakdidactisch eindwerkstuk gepresenteerd aan een aantal van mijn collega's en feedback gevraagd. Hierop heb ik vervolgens weer een reflectie geschreven.

Op deze manier probeer ik steeds meer te leren en mij verder te ontwikkelen. Dat lukt niet in mijn eentje, daar heb ik ook mijn collega's bij nodig die mij tips geven en mij ondersteunen. En dat doe ik ook voor mijn collega's.

 

Via onderstaande button is de feedback te vinden van collega's en leerlingen. Met eigen reflecties op het lesbezoek, de eindbeoordeling en een reflectie op de feedback gegeven door collega's op mijn vakdidactisch eindwerkstuk.

 

5.2b       Ik ontwikkel samen met collega’s (al dan niet vakoverstijgend) onderwijsmateriaal en ben betrokken bij het gebruik daarvan.

Vaak draaien we als docenten onze eigen lessen en is er weinig overlap met andere vakken, in ieder geval niet heel bewust. Toch zit ik regelmatig te brainstormen met andere collega's over eventuele opdrachten die we samen kunnen doen of waarbij we wat meer aansluiting bij elkaar hebben. Bij het de vakken geschiedenis en aardrijkskunde lopen we er alleen regelmatig tegenaan dat de onderwerpen wel redelijk parallel lopen, maar net niet in hetzelfde leerjaar, dat is wel erg jammer.

Vorig jaar hebben mijn collega van geschiedenis en ik een project opgezet voor onze twee vakken. We hebben een aantal keer tussen de lessen door even bij elkaar gezeten en wat ideeën uitgewisseld. En soms via de app nog weer wat nieuwe ingevingen met elkaar gedeeld. Uiteindelijk is er een gezamenlijk project uitgekomen wat we beide kunnen draaien met een groep leerlingen. Het is vooral leuk om te merken dat we allebei enthousiast zijn over het project en bomvol ideeën zitten. En ook dat we 'eindelijk' die ideeën ook uit kunnen voeren en de leerlingen ermee aan de slag kunnen. Het lastige met dit soort projecten en overlap van vakken is vaak dat het organisatorisch moeilijk uit te voeren is. En dat het ook veel tijd kost om iets te bedenken en uit te werken. Daarom ben ik blij met de projectdagen die we op school hebben en ook blij met collega's die nieuwe initiatieven stimuleren en samen aanpakken.

 

Helaas is het project vorig jaar gedeeltelijk niet doorgegaan vanwege weersomstandigheden. En dit jaar heeft mijn collega van economie het project gedraaid met mijn collega van geschiedenis. Na het project zijn we samen gaan kijken welke onderdelen goed gingen en welk resultaat het heeft opgebracht. De opdrachten zijn goed uitgevoerd en kunnen volgend jaar weer gedaan worden. Het meten van de watersnelheid van de IJssel kon vorig jaar niet worden uitgevoerd, maar dit jaar wel. Dit is ook erg goed gegaan en de leerlingen vonden het erg leuk om te doen. Mijn economie collega was ook erg enthousiast en we gaan kijken naar mogelijkheden om het project verder uit te breiden en opdrachten voor het vak economie toe te voegen. Hieronder vind u het overzicht van het project. 

Project aardrijkskunde en geschiedenis
Word – 481,4 KB 238 downloads

 

5.3a     Ik werk met collega’s samen aan de ontwikkeling en verbetering van mijn school.

We zijn als team behoorlijk open en betrokken naar elkaar toe. In onze werkruimte wordt van alles altijd besproken en dat zorgt ervoor dat je makkelijk ervaringen deelt. En juist ook frustraties kunt delen en elkaar tips kunt vragen en geven. Die sfeer is zo ontzettend belangrijk en waardeer ik enorm! Dat zorgt er ook voor dat collega's ook feedback aan mij vragen, bijv. een vragenlijst in verband met een studie.

Daarnaast geven we elkaar ook gericht feedback in verband met OBIT. Een traject waar we al een aantal jaar mee bezig zijn. Op dit moment worden regelmatig docenten gefilmd en dit wordt besproken binnen het team op meerdere bijeenkomsten dit schooljaar.

Ook ikzelf ben gefilmd en heb dit eerst nabesproken met degene die mij gefilmd heeft. Vervolgens is het laten zien binnen het team en kreeg ik feedback van mijn collega's. De feedback werd tijdens een bijeenkomst opgeschreven op post-its, hieronder te zien.

De filmfragmenten die in dit portfolio zijn opgenomen zijn gefilmd door mijn collega Greetje Janssen. Zij volgt zelf de cursus voor beeldcoach aan het Windesheim en had hiervoor beeldmateriaal nodig. En ik wou graag gefilmd worden voor mijn studie en dit eventueel gebruiken voor mijn assessment.

Een aantal maanden geleden hadden we een studiedag met meerdere workshops. Ik heb me ingeschreven voor een workshop over differentiëren. Tijdens deze workshop werd uitleg gegeven over het IGDI-model waarmee je kunt differentiëren tijdens de instructie en het begeleide inoefenen tijdens de les. Het is eigenlijk een vorm van differentiëren in het ADI-model (activerende directe instructiemodel). Differentiëren is iets wat ik op de basisschool vaker deed dan ik nu doe. Dat heeft onder andere te maken met de duidelijke verschillen in niveau in een basisschoolklas. En ik had een combiklas waardoor je direct al meer moet differentiëren. Hoewel ik nu veel differentieer op individueel niveau en ook wel op leerstijl en tempo, doe ik het wel veel minder dan dat ik in het basisonderwijs deed. De workshop heeft mij geholpen met nieuwe ideeën en mogelijkheden. Dit wou ik graag uit proberen en daarom heb ik mijn collega gevraagd om te komen filmen tijdens een les waarin ik het IGDI-model ging uitproberen. Het videomateriaal, verdere uitleg over het IGDI-model en een reflectie hierop zijn te vinden via onderstaande button en onder het kopje 'videomateriaal'.

 

De eerste keren dat ik gefilmd werd waren ontzettend spannend en dat is nu nog steeds zo. Maar ik merk wel dat ik er steeds minder moeite mee krijg en dat is wel fijn. Feedback ontvangen vond ik eerder echt verschrikkelijk. Ook omdat er een heel stuk faalangst meespeelde denk ik. Door positieve ervaringen lukt het steeds beter om feedback te ontvangen en er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Doordat het in een veilige situatie gebeurt is het ook heel waardevol. Ik weet dat de feedback opbouwend bedoeld is en dan kan ik er ook wat mee.

 

Het laten filmen van lessen, collegiale consultatie en feedback van collega's zijn erg belangrijk. Openheid en vertrouwen zijn de basis van dit alles, anders leer je er niks van en stel je jezelf niet open voor (opbouwende) kritiek. En door dit te doen bij 'nieuwe' onderwerpen als OBIT en IGDI ontwikkel je niet alleen jezelf, maar zorg je ook voor verbetering en ontwikkeling van de school als geheel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb